Mindeord om Anders Hind

Den 16. december 2023 døde Anders Hind, 78 år gammel efter lang tids sygdom. Anders var på trods af sit svigtende helbred aktiv som medlem af AKKS’ bestyrelse helt til det sidste med sit skarpe blik for det politiske arbejde og sammenhængen mellem amatørkulturen og folkeoplysningen.

Anders vil vi især huske for altid at forfægte amatørkulturens betydning som folkeoplysende dannelsesredskab. Han gik endda så langt som til at mene, at amatørkulturen i virkeligheden er folkeoplysningens moder. I hans optik er det nemlig indbygget i menneskets DNA, at fortolke sine oplevelser kunstnerisk helt tilbage fra stenaldermenneskets hulemalerier, lang tid før folkeoplysningen gjorde sit indtog.

Anders var i det hele taget aktivistisk af natur og gik med hud og hår ind i det frivillige folkeoplysende arbejde. Ikke kun indenfor amatørteatret og amatørkulturen, men også på uddannelses- og handicapområdet og igennem et mangeårigt engagement i politik. I AKKS vil vi altid huske Anders som en, der med begejstring ringede og skrev e-mails i en stadig strøm med tanker og visioner og som altid havde historikken og det politiske med i sit bestyrelsesarbejde.

Som repræsentant for DATS deltog Anders igennem årene også i mange samarbejder med AKKS. Han var bl.a. med til at sætte ord på amatørkulturens betydning i online bogen ”Amatørkultur” fra 2014 og var en af idemændene bag et visionsforum om amatørkulturen på Christiansborg i 2015. I efteråret 2023 var han så med til at sørge for, at Det Hem’lige Teater i Aalborg ikke blev sparet væk. Han kæmpede for amatørkulturen til det sidste.

For Anders var ikke færdig med at gøre en forskel og han var heller ikke færdig med livet. Han var ofte ”den yngste” omkring bestyrelsesbordet i AKKS og bidrog med sine ideer og sit engagement til den oplyste samtale og dialog. Han vil blive dybt savnet.

Æret være Anders’ minde.

På vegne af AKKS’ bestyrelse, Susan Fazakerley