Flere unge i ledelse: Hvordan får man flere unge i ledelse i de kreative kulturelle bestyrelser? Det undersøgte AKKS – Amatørernes Kunst og Kultur Samråd i et samarbejde med LGF (Landsgardeforeningen) og DAOS (Dansk Amatørorkester Samvirke). Det var en givende proces, som både satte tanker i gang og førte til nye konkrete tiltag som en udvidet bestyrelse, unge i app-projekter og en ny type af møder for de udøvende i foreningen, er meldingen fra Carsten Petersen fra LGF og Louise Broch fra DAOS.
Uniformen på, klargøring af musikinstrumenter og ud i byen for at skabe sprudlende musikoplevelser. Sådan er hverdagen ofte i LGF – Landsgardeforening, der generelt er en levende forening med mange unge mennesker, forklarer formand Carsten Petersen. Men i foreningens ledelse kunne der godt være flere unge, hvilket er en generel tendens i alle landets kulturelle foreninger.
AKKS – Amatørernes Kunst & Kultur Samråd har i en periode sat fokus på netop at få flere unge ind i de frivillige kulturelle bestyrelser gennem projektet ”Demokrati NU DK”. I den forbindelse har de samarbejdet om workshops med blandt andet LGF, hvor alderssammensætningen i bestyrelsen lige nu ligger på mellem 25 – 60 år. DAOS (Dansk Amatørorkester Samvirke) er den anden organisation, som deltog i AKKS’ projekt.
Udvidet bestyrelse og møder for de unge
Forløbet med AKKS indeholdt både et møde for bestyrelsen, et møde med unge i foreningen samt et samlet møde som afslutning, og den tilgang var Carsten Petersen fra LGF godt tilfreds med:
”Det første møde med bestyrelsen var godt med kreative spørgsmål, hvor man ikke kunne unddrage sig. Det betød, at ens tankevirksomhed kom i gang. Vi fik det hele vendt lidt på hovedet, og det gav en dialog internt om emnet,” forklarer han.
Han påpeger desuden, at forløbet har været berigende for både bestyrelsen og de unge i foreningen, og han mener, at AKKS var med til at sikre, at der var en bred repræsentation fra hele foreningen i forløbet. To konkrete ting er der kommet ud af processen, fortæller han:
”For det første er der sket det, at vi nu udvider bestyrelsen fra fem til syv personer, og så håber vi på, at gennemsnitsalderen vil falde. Men vi vil ikke låse os fast på alder, for det hele skal foregå som før på demokratisk vis,” understreger han og fortsætter: ”Herudover ønsker vi at inddrage de unge i formandsmøderne. Vi vil lave nogle møder for de aktive udøvende, hvor de unge mødes med andre unge og har ting på dagsordenen, som de har lyst til at tage stilling til,”.
Unge med i app-projekt
I DAOS har de en aldersmæssig bestyrelsessammensætning på 46 – 70 år, men de har mange unge og aktive mennesker i foreningen generelt, forklarer Louise Broch.
”Jeg vil sige, at jeg altid har været orienteret mod de unge, men jeg havde fordomme om, at de nok ikke ville indgå i bestyrelsesarbejde. I processen fik jeg afkræftet fordommen om, at ingen ville,” understreger hun.
Hun påpeger desuden, at det har været et positivt forløb, hvor de blev tvunget til at forholde sig til ting, som de ellers tog for givet i hverdagen. Hvorfor er de unge ikke mere med? Og hvad skal der til? Det var nogle af de spørgsmål, som blev vendt på møderne. Helt konkret har DAOS nu involveret en gruppe unge i et app-projekt, hvor de unge skal komme med deres syn og erfaringer i forbindelse med udviklingen. Herudover har DAOS fået en stand på orkesterfestivalen i DR Byen, og endelig er to ud af de fire unge, som deltog i projektet, nu kandidater til at komme med i bestyrelsen på generalforsamlingen, fortæller Louise Broch.
Så alt i alt har processen sat flere forskellige ting i gang i foreningerne, og både Carsten Petersen og Louise Broch ser frem mod at samarbejde endnu mere med de unge i foreningen. Næste stop er inspirationsdagen om emnet onsdag d. 22. januar i København.
Demokrati NU DK
- AKKS har over en længere periode arbejdet med projektet ”Demokrati NU DK,” hvor de har arbejdet intensivt med udvalgte medlemsorganisationer som for eksempel DAOS (Dansk Amatørorkester Samvirke) og ungdomsforeningen i LGF (Landsgardeforeningen – Sammenslutningen af Danske Bygarder) om at få flere unge i ledelse.
- De erfaringer, der er kommet ud af projektet, delte de ud af til en Inspirationsdag om emnet den 22. januar i Mogens Dahl Koncertsal i København.