-
Man må ikke bare opføre et teaterstykke eller bruge et stykke musik uden at have fået tilladelse hos dem, der har skabt musikken eller skrevet teaterstykket og betalt for brugen. Skaberne har nemlig det man kalder ophavsretten til værkerne, der varer indtil skaberens død og 70 år herefter.
Hvad er Koda?
Hvad angår brugen af musik betyder det, at man skal have tilladelse fra dem, der har lavet musikken, før man må bruge musikken i sin forening. Du kan altså ikke uden videre spille musik for dit publikum, uden at du først har fået en musiklicens hos Koda og Gramex.Når man har fået en musiklicens og betaler til Koda og Gramex, er det lovligt for orkestret, teatergruppen, koret eller lign. at spille musikken offentligt.
At musik bliver spillet offentligt betyder, at musikken bliver spillet et sted, som alle kan få adgang til, ved fx at besøge en café, butik, frisør eller lignende, eller ved at købe billet til en koncert eller teaterforestilling.
I Danmark repræsenterer Koda og Gramex komponisters, sangskriveres og musikeres rettigheder. De sikrer, at de får fair betaling, når folk bruger deres musik. Når kunstnerne melder sig ind, laver Koda og Gramex aftaler og indhenter betaling på deres vegne og sørger for at sende betalingen til dem, der har lavet musikken.
Hvis du vil bruge musik i din forening, skal du derfor have en musiklicens hos Koda, for at du ikke kommer til at overtræde loven.
Hvordan får man en musiklicens?
Som forening kan man selv enkelt oprette en musiklicens på koda.dkHer vælger man den kategori, som passer til det arrangement man skal indberette. For mange i de amatørkulturelle foreninger vil det være ‘koncert og event’ eller ‘teater, show og cabaret’. Herefter bliver man ledt igennem de forskellige trin.
Koda har også udarbejdet en videoguide, om hvordan man opretter en musiklicens:
Når eller hvis man ikke længere skal bruge en musiklicens, kan den opsiges her:
Kodas kundeservice kan kontaktes på tlf. 33306380 eller kunde@koda.dk
Teater
Man må heller ikke bare opføre en teaterstykke/musical eller f.eks. skrive sit eget teaterstykke på baggrund af en roman og opføre det for publikum uden at have fået tilladelse af skaberneI den forbindelse har Dansk Teaterforlag udarbejdet en folder om hvad man skal være særligt opmærksom på. Folderen er ganske vist henvendt til skoler, men kan bruges af alle. Du finder folderen HER
Når du ønsker at opføre et et teaterstykke, som kræver tilladelse, skal du derfor i første omgang kontakte rettighedshaveren, der typisk er et teaterforlag, der repræsenterer skaberen. Tilladelsen vil som regel dække brugen i en periode eller for et antal opførelser, som du så betaler for.
