Koda

 

Hvad er Koda?

Musik er beskyttet af ophavsretsloven, og det betyder, at man skal have tilladelse fra dem, der har lavet musikken, før man må bruge musik i sin forening. Du kan altså ikke uden videre spille musik for dit publikum, uden at du først har fået en musiklicens hos Koda og Gramex.

Når man har fået en musiklicens og betaler til Koda og Gramex, er det lovligt for orkestret, teatergruppen, koret eller lign. at spille musikken offentligt.

At musik bliver spillet offentligt betyder, at musikken bliver spillet et sted, som alle kan få adgang til, ved fx at besøge en café, butik, frisør eller lignende, eller ved at købe billet til en koncert eller teaterforestilling.

I Danmark repræsenterer Koda og Gramex komponisters, sangskriveres og musikeres rettigheder. De sikrer, at de får fair betaling, når folk bruger deres musik. Når kunstnerne melder sig ind, laver Koda og Gramex aftaler og indhenter betaling på deres vegne og sørger for at sende betalingen til dem, der har lavet musikken.

Hvis du vil bruge musik i din forening, skal du derfor have en musiklicens hos Koda, for at du ikke kommer til at overtræde loven.

 

Hvordan får man en musiklicens?

Som forening kan man selv enkelt oprette en musiklicens på koda.dk .

Her vælger man den kategori, som passer til det arrangement man skal indberette. For mange i de amatørkulturelle foreninger vil det være ‘koncert og event’ eller ‘teater, show og cabaret’. Herefter bliver man ledt igennem de forskellige trin.

Koda har også udarbejdet en videoguide, om hvordan man opretter en musiklicens:

Koda videoguide

Når eller hvis man ikke længere skal bruge en musiklicens, kan den opsiges her:

Opsigelse af musiklicens

Kodas kundeservice kan kontaktes på tlf. 33306380 eller kunde@koda.dk