Moms på privat holdundervisning truer

Næppe var forslaget om moms på de kunstneriske rettigheder foreløbigt begravet, før et såkaldt EU styringssignal på baggrund af en række domme i Tyskland, kan få konsekvenser for den private holdundervisning i eksempelvis musik, sang og teater – og dermed for amatørkulturen.

Skattestyrelsen har nemlig i forlængelse af styringssignalet planer om at indføre moms på holdundervisning og sammen med de generelle prisstigninger vil den nye moms formodentligt betyde, at mange private undervisere ikke ser andre muligheder end at sende regningen videre til forbrugerne, dvs. til alle dem der deltager i privat holdundervisning.

Foreninger, aftenskoler, daghøjskoler, folkeuniversiteter og non-profit-foretagender er undtaget fra den nye moms, fordi de falder ind under en anden momsfritagelsesregel i dansk lov. Det betyder praksis at stort set alle amatørforeninger fortsat vil kunne tilbyde deres medlemmer momsfri undervisning. Kun hvis undervisningen tilbydes udenfor kredsen af medlemmer, er af forretningsmæssig karakter og foreningen samlet set har indtægter på over 50.000 kr. af forretningsmæssig karakter, skal foreningen momsregistreres. Du kan læse mere om foreninger og moms hos Center for Frivilligt Socialt Arbejde HER

Da der ikke er tale om et reelt lovforslag, men et styringssignal fra EU, er der ikke lovmæssigt krav om, at sagen skal tages op i folketinget eller diskuteres af de politiske partier. Skatteminister Jeppe Bruus har dog været indkaldt i samråd og åbnede her for at folketingets partier vil kunne forhandle om tiltag, der kan afbøde konsekvenserne af de nye momsregler, evt. i form af et fradrag. Der vil imidlertid først blive lagt op til forhandlinger, når der foreligger et endegyldigt styresignal og ministeriet har fået overblik over, præcis hvem der påvirkes af den nye moms.

AKKS følger sagen og vender tilbage.

Tekst: Susan Fazakerley

Foto: Steen Finsen