Det er ikke nogen hemmelighed, at Covid-19 pandemien har været årsag til mange aflysninger af store begivenheder i kulturlivet. Det inkluderer også de populære Musikskoledage, som Tivoli har huset de sidste 30 år, hvor man i 2020 måtte se sig nødsaget til at aflyse de to dage med lyden af violiner, bas og trommer på grund af Covid-19. Nu er Musikskolerne tilbage i Tivoli.
Fra lørdag den 5. og søndag den 6. juni er det planen, at 3500 elever fra 50 musik- og kulturskoler optræder på 10 forskellige scener i Tivoli. I alt bliver det til 150 koncerter med børn og unge, der glæder sig til at vise publikum, hvad de har øvet sig på i det seneste to år. Første koncert starter Grundlovsdag.
Efter et år med hjemmeundervisning og tomme lokaler er eleverne klar til at mødes på scenerne i Tivoli. Der lægges ud på Grundlovsdag, hvor flere tusind talentfulde børn og unge fra musik- og kulturskoler i hele Danmark mødes for at give koncerter og opleve et fællesskab på tværs af musikalske baggrunde. Nu har de unge musiktalenter pudset trompeterne, stemt klavererne, øvet på sangstemmen og er igen klar til et nyt år med utallige musikalske indslag, hvor lyden af hip-hop, klassisk musik, pop, rock og mange flere genrer svæver hen over Haven.
Koncerter i en Corona-venlig ånd
I år er formen ændret, så arrangementet imødekommer de gældende Covid-19 restriktioner, men uden at gå på kompromis med de gode musikoplevelser. Arrangementet vil derfor være mere opdelt og med færre deltagende. Normalt deltager omkring 5000 musikskoleelever. I år vil der være plads til 3500 elever fra 50 musik- og kulturskoler. Koncerterne plejer at være fordelt på 16 scener. I år vil der være plads til 10. Scenerne bliver både Tivolis egne og de, der bliver sat op rundt omkring i Den Gamle Have. Under musikskoledagene vil der blive spillet 150 koncerter i alt. Her vil der blive sørget for god plads, så gæster og deltagere kan nyde musikken og spille i trygge rammer. Selv med færre deltagere vil weekenden stadig være det største musiktræf i Danmark.
Projektleder for Musikskoledage i Tivoli, Dan Johnsen, udtaler:
“Vi er meget stolte over, at det største landsdækkende musiktræf i Danmark finder sted igen for 31. år i træk. Ovenpå Corona-pandemien kan jeg mærke, at både elever og undervisere trænger til at få en positiv musikalsk oplevelse, som blandt andet denne musikweekend i Tivoli”.
Musikken har levet videre trods en pandemi
Selvom Covid-19 har givet udfordringer, har musikskolerne formået at holde musikken i live fra deres egne hjem. Der er dog noget helt særligt ved livemusik og de oplevelser og minder, som skabes under Musikskoledagene i Tivoli.
Ensembleleder Thomas Ulrik Larsen, Rudersdal Musikskole, siger:
”De muligheder for at dele det, vi laver med andre uden for musikskolen, er ikke altid så mange, som vi gerne vil have. Der er Tivoli en kærkommen lejlighed for at komme ud. Det er en udflugt, og det er en musikalsk udflugt. Det usædvanlige er også, at det er et kæmpe stævne for de unge mennesker, som spiller musik, men hvor ingen konkurrerer. De sætter meget pris på hinanden. De kommer for at være sammen og spille musik”.
Cilla Maria Breum og Sander Rygaard på 18 år har gået på Rudersdal i henholdsvis ni og otte år. Det sidste halvandet år har de spillet i samme band og har begge prøvet at spille i Tivoli ved musikskoledagene. De er begge blevet undervist online fra Rudersdal Musikskole i det seneste år.
Sander Rygaard siger:
”Jeg synes, det har været lidt hårdt at blive undervist online. Især det at holde motivationen i gang, når man bare sidder derhjemme. Vores band har også været helt på pause, fordi vi ikke har kunne mødes og øve. På den positive side har jeg haft mere tid til at øve mig på min guitar derhjemme”.
Cilla Maria Breum siger:
”Det har været meget anderledes, end hvad jeg er vant til. Det med at mødes med sin sanglærer og musiklærer over nettet, det betyder, at de måske ikke rigtig har haft samme mulighed for at høre, om jeg gør det rigtigt eller kommentere de små detaljer. Det her fællesskab, der er om musikken, det er superfedt. Jeg har savnet det rigtig meget i det her år”.
Kulturminister Joy Mogensen holder årets ”Tale til Musikområdet”.
Det foregår på PLÆNEN, lørdag d. 5. juni klokken 15:05
Se hele programmet på App´ en – download ”musikskoledage”!
Fakta om Musikskoledagene i Tivoli
Musikskoledage i Tivoli er et selvstændigt projekt med sekretariat hos Musik & Ungdom. Det bliver støttet af Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, Danmarks Radio-Symfoniorkesters Fond, Den A.P. Møllerske Støttefond, Det Obelske Familiefond, Familien Hede Nielsen Fonden, 15. Juni Fonden, Gangstedfonden, Knud Højgaards Fond, Lemvig-Müller Fonden, Ole Kirk’ s Fond, Simon Spies Fonden, Spar Nord Fonden, Statens Kunstfond, Toyota-Fonden, Tømmerhandler Johannes Fogs fond og William Demant Fonden.
Musikskoledage i Tivoli planlægges af en styregruppe, der udspringer af musikskolemiljøet. Medlemmerne er Michael Møller (Rudersdal Musikskole), Torben Puggaard (Helsingør Musikskole), Clara Vuust (Roskilde Kulturskole) og Anne Turner (Vordingborg Musikskole).
Arrangementet afholdes ved hjælp af både deltagerbetaling og fondsstøtte. Tivoli stiller hvert år sine egne scener med tilhørende lyd- og lysteknikere gratis til rådighed.
I 2019 kunne Musikskoledage i Tivoli slå dørene op for 5529 forhåndstilmeldte musikskoleelever fra hele Danmark, 14 scener, 238 ensembler og 62 deltagende musikskoler. Deltagerne er fra fem til 70 år gamle.
Deltagerantallet var 900, da Musikskoledage i Tivoli blev afviklet første gang i 1990.
|
Tekst: Musikskoledage i Tivoli
Foto: Villy Pedersen