Folkemødet på Bornholm slog nye rekorder

I behageligt vejr – undtaget lørdagens vilde skybrud – mødte over 30.000 besøgende hver dag op til de mange debatter og events. Fredag toppede med 45.000 besøgende i Allinge. Byen er meget velegnet til at være vært for Folkemødet med sine mange moler, gader og grønne områder.

Hovedtemaet for Folkemødet i år var FNs 17 verdensmål. Mange debatter tog derfor nogle af disse mål med i deres diskussioner. Der deltog næsten alle tænkelige organisationer, og samtlige partier havde deres eget telt.

I år var AKKS pga. folketingsvalget og andre prioriteringer kun med på en “lytter” til flest mulige kulturdebatter. Når man går gennem Folkemødet skal man dog lede længe efter kulturen, og i valgkampen og det seneste samarbejdspapir mellem de røde partier, er kulturen da heller ikke omtalt. Men lidt blev der diskuteret og her er nogle nedslag fra de forskellige debatter:

 • værdipolitikken har stjålet kulturpolitikken
 • kunsten kan bidrage til samfundsudviklingen
 • museerne har haft fremgang de sidste 10 år
 • kulturens rolle: Hvem er vi egentlig?
 • kommunerne har kidnappet kulturen (biblioteker, kulturhuse), men er ikke gode til vækstlaget
 • vi bør have 2030-mål for kulturen
 • kultur- og undervisningsministerierne må arbejde sammen
 • kulturjournalistikken skal fremmes
 • hvor ligger kulturen i hierarkiet?
 • kulturjournalistik er ikke så dyb/kritisk som politisk eller erhvervs-journalistik
 • Danmarks første kulturminister Julius Bomholt sagde i 1961, at ‘det ikke skal være pengepungen, der afgør om man møder kultur’
 • hovedopskriften er at børn møder kultur tidligst muligt (børnehaver)
 • omprioriteringsbidraget skal fjernes
 • folkeoplysning, højskoler, andelsbevægelse skal gøres ‘grøn’

Flere nævnte at der skal ikke støttes, men investeres i kultur. Man støtter heller ikke hospitaler eller veje!

Foto 1 Folketmødet 2019I skrivende stund er en ny regering på vej, og AKKS var så heldig at tale lidt med Socialdemokraternes kulturordfører Mogens Jensen. Han ønsker en vision for hele kulturen og delvisioner for forskellige områder. Det kan vi jo håbe betyder, at amatørkulturen får sit vigtige pejlemærke.

Læs mere om verdensmålene her

Tekst og fotos: Steen Finsen