Prisen gik til ”Ed van Hoorn Fuck the System” fra Nederlandene

Den første AMATEO Award blev torsdag aften uddelt ved åbningen af den slovenske amatørkulturuge i Kranj. Blandt de fem nominerede, hvoriblandt også var DAOS’s sommerstævne fra Danmark, udpegede juryen det nederlandske teaterprojekt ”Ed van Hoorn Fuck the System” som vinderen.

 

Teaterprojektet bygger på en sand historie

 

Det var 2017, teatergruppen Op Roet besluttede at skabe en ny forestilling om en helt særlig fyr fra byen Hoorn ved navn Ed. Forestillingen er baseret på en sand historie om en ener, der arbejder i en flygtningelejr i Syrien.

Han befinder sig i en situation, hvor han kæmper imod systemet af ikke-offentlige organisationer, FN … med mange flere, fordi pengene ikke altid når frem til de mennesker/flygtninge, som virkelig behøver dem.

I forestillingen medvirker 40 skuespillere, musikere og sangere. Ved at matche 20 flygtninge fra Syrien, Irak og Eritrea med hver en nederlandsk kammerat, blev den kreative proces inkluderende – og på én gang en kunstnerisk og social proces frem til et smukt og inspirerende resultat. Ved at være fuldt integrerede i processen tilbød denne også flygtningene muligheden for at lære det nederlandske sprog.

I juryens bedømmelse hedder det, at teaterprojektet blev valgt “for sin store sociale betydning og innovative made at skabe ikke-professionelt teater med et smukt kunstnerisk resultat”.

 

DAOS er meget stolt over at være nomineret

 

Ved award-uddelingen var Lone Ebbesen, bestyrelsesmedlem i Dansk Amatør Orkester Samvirke (DAOS), til stede. DAOS var nomineret for sit årlige sommerstævne i Askov, der 28. juli-4. augsut 2018 afvikles for 70. gang. Til og med 1957 blev det holdt i Kerteminde, siden på Askov Højskole, nu også på Musisk Center Danmark (MCD), Askov, som DAOS er en del af.

_ Det var fem gode projekter, der var nomineret. Og i DAOS er vi både benovede og stolte over at være blandt de fem, sagde Lone Ebbesen efter uddelingen og tilføjede:

_ En af os skulle jo vinde, og jeg er enig med juryen i, at teaterprojektet fra Nederlandene både har en stærk kunstnerisk og social dimension. I DAOS har vi ved at være nomineret af både AKKS og juryen fået en anerkendelse, som er meget værd for os.

Lone Ebbesen fortæller, at sommerstævnet i Askov har så mange børn og unge som deltagere, at hun er sikker på, at stævnet vil fortsætte de næste 70 år. Men det er også et generationsoverskridende projekt for disse amatørmusikere, i og med de yngste deltagere er under 10 år og de ældste over 80.

. I de senere år har deltagertallet ligget nogenlunde stabilt omkring 260-280, som møder seks dirigenter og 10-12 instruktører.

 

Om AMATEO Award:

 

Indstillet har været 42 projekter fra 16 forskellige lande. Herudaf var fem nomineret til prisen, nemlig projekter fra Danmark, Belgien, Nederlandene, Slovenien og Skotland. Alle fem præsenteredes ved prisuddelingen i Kranj i Slovenien 10. maj. En begivenhed, som indgår i både AMATEO’s konference ”Before you say yes” i Ljubljana og den årlige slovenske Amatørkulturuge, begge arrangeret af AMATEO’s medlemsorganisation i Slovenien, den slovenske fond for aktiv deltagelse i kulturelle aktiviteter (JSKD).

Bredden i de indstillede projekter overraskede positivt en af AMATEO nedsat jury, der har udvalgt først de fem nominerede og derefter den endelige vinder:

”Jeg er begejstret over bredden i de meget forskellige indstillede projekter til denne vores første AMATEO-pris, og det har været meget inspirerende og motiverende for juryens arbejde at have en så stor mængde af højt kvalificerede indstillinger,” siger Susan Fazakerley, København.

Hun har været præsident for AMATEO siden 2017 og er til daglig sekretariatsleder i Amatørernes Kunst & Kultur Samråd (AKKS), en af AMATEO’s danske medlemsorganisationer.

 

Om AMATEO:

 

AMATEO er det europæiske netværk for aktiv deltagelse i kulturelle aktiviteter, stiftet 2008, og i år uddeler netværket for første gang sin pris som anerkendelse af ekstraordinære amatørkulturprojekter, som har stor betydning i sine samfund.

AMATEO har efter torsdagens generalforsamling 35 medlemsorganisationer i 15 europæiske lande, og AMATEO administrerer over fire år et Europa-dækkende projekt, som har modtaget tilskud fra Europa-Kommissionens kulturprogram Creative Europe.

Udover AKKS har AMATEO i Danmark tillige følgende medlemsorganisationer: Kulturelle Samråd i Danmark, DATS – Landsforeningen for dramatisk virksomhed, Musik i Norden, Musisk Oplysnings Forbund, Interfolk og Det Frivillige Kulturelle Samråd.