Demokratisk og Kulturelt biksemad når det er bedst

Mere end 30.000 unge deltog i sidste uge i UFM – Ungdommens Folkemøde i Søndermarken på Frederiksberg i silende regnvejr og smat. Debat og demokrati var i fokus, men også kulturen var repræsenteret og bl.a. stod Musik & Ungdom i samarbejde med AKKS og ORA for et interaktivt soundtrack.

7. og 8. september mødte 30.000 unge i alderen fra 14 – 20 op til UFM i Søndermarken. For andet år i træk skulle unge fra folkeskolernes udskoling, diverse tekniske skoler og gymnasier udforske, hvad demokratisk deltagelse kan være, gennem samtaler og debatter og andre mere kropslige og musiske aktiviteter.

Alt fra ungdomspartier og civilsamfundsorganisationer til virksomheder og kommuner havde slået telte op i den gamle kongehave og i ”vilde området” huserede Gerlev idrætshøjskole med lege og flash mobs iført regnfrakker og gummistøvler, mens AFUK lavede drivvåde artisterier og Musik & Ungdom, i ly af et Roskilde telt, komponerede et soundtrack til UFM ”Young Sound”.

Det interaktive soundtrack, blev udarbejdet på den måde, at de unge deltagere ”enten kom ind fra gaden” eller blev opsøgt på pladsen og i samarbejde med Pede B. og Mikkel Birkeholm Petersen fra M&U indspillede statements, rap og poesi henover et pre-mix udarbejdet af unge fra Århus Byhøjskole’s ”Frontsession”. Det færdige mix skal nu redigeres sammen, så det viser lyden af UFM og dermed være et kreativt og musisk indspark i en begivenhed, hvor ord og snak ellers er i centrum!

UFM var i det hele taget et gennemblødt overflødighedshorn af dryppende oplevelser. Det er blevet beskrevet som ungdommens generobring af fremtiden. 100 forskellige partier, tænketanke, virksomheder, uddannelsesinstitutioner, græsrødder og organisationer trodsede sammen med de 30.000 unge syndfloden og det tiltagende mudder og deltog i debatter, taler, workshops, leg og musik. Både kulturminister Mette Bock, men også Johan Olsen, biolog, forsker og musiker i Magtens Korridorer var til stede, mens folkeoplysningens nestor Bertel Haarder helt overstrømmende udtalte, at UFM var et flot dementi af, at de unge er en flok er indadvendte egotrippere.

Bertel var ikke ene om at være begejstret, også AKKS’ udsendte, Steen Finsen, havde svært ved at få hænderne ned:

”Det var i det hele taget skønt, at se så mange engagerede unge. Vi der har besøgt “voksen-folkemøder” som Folkemødet på Bornholm og Kulturmødet på Mors kan kun rose arrangementet”

Der er med andre ord ingen tvivl om at UFM er kommet for at blive når man på den måde kan få begejstringen frem i folk på trods af det danske sommervejr, men næste år, må vejret gerne blive lidt bedre, tak!

Tekst: Susan Fazakerley

Foto: Christina Al-Aani