Samarbejdet skulle sætte visioner for en kreativ fremtid. Og det gjorde det. Visioner og debatter flød i lind strøm med veloplagte Anders Breinholt og Lene Johansen som værter flankeret af Jens Gaardbo og Radio-Monte Carlos Esben Bjerre.

Et sjovt tema var de unge politikeres brandtaler. Her kom de med deres tanker til fremtidens kulturpolitik. Også de garvede politikere som Bertel Haarder, Inger Støjberg, Mogens Jensen, Mogens Lykketoft debatterede. Meningsdannende kunstnere som Anne Lise Marstrand-Jørgensen, teaterchef Morten Kirkskov, Niels Hausgaard og Lotte Svendsen uddelte ”sandheder”.

De mange koncerter med Fallulah, Allan Olsen, Aura Dione m.fl., quizzer og den engelske satiretegner Steve Bell – der tegnede Lars Løkke for nylig – trak masser af folk til vort stand-og-telt-område. Vi havde 2 scener og 3 lounge-områder og kulinariske tilbud.

Folkemødet har undertitlen Danmarks Politikfestival, så med hundreder af organisationer i hele Allinge by og på havnearealet, er der konkurrence om opmærksomheden. Men det lykkedes godt for Rosengade Kunst & Kultur Live at få fyldt sæderne.

Folkemødet var befriende fri for valgflæsk, væveri og ordflom, da ungdomspartierne brændte igennem med deres visioner for kunst og kultur. Mange emner var i luften – først lidt fra ungdomspartiernes BRANDTALER:

SFU:
Der er brug for en ny kultur i kulturen.
Kunst og kultur er ikke bare nice to have, men need to have.
Det er afgørende, at vi tænker kreativt og uden for stregerne i kulturen og alt andet i samfundet, for at vi kan udvikle os. Kulturen er kernen i vores sammenhængskraft.
Støt subkulturer – pludselig bliver de store

DSU:
Der mangler visioner i kulturen.
Kulturpolitik er værdipolitik. Vi vil aflive, at armslængdeprincippet gør, at politikere ikke må have en holdning.
Kulturpolitik skal udvikle oplyse og uddanne. De massive besparelser skader dem, der ikke får adgang. Grundstenen i demokratisk struktur er, at der er lige adgang.
Kultur skal skabes i og med folket. Det faglige skal defineres, men der er en grundlæggende foragt for almindelige mennesker. Folket skal have ejerskab, for det er dem, der skal bruge kulturen og kunsten.

Liberal Alliances Ungdom:
Det er brugerne, der skal bestemme udvalget af kunst og kultur, for det skal kunne leve på kommercielle vilkår. Lad os nedlægge Kulturministeriet.

KU:
Kunst og kultur er et nationalt dannelsesprojekt.

RU:
Vi skal fastholde den brede støttede kultur. For hvis vi skærer i kulturstøtten, kommer der færre tilbud, og kulturen kommer dermed længere væk fra folk.

VU:
VU kritiserede kulturministerens Kulturkanonprojekt: ”Hvorfor laver du en Kulturkanon, der skal fortælle folk, hvad dansk kultur er? Skal danskerne ikke selv have lov til at vælge, hvad de mener er kultur?”

Fra debatterne med politikerne og kunstnerne sprudlede det også ud over scenekanten med ideer, påstande, overvejelser og dilemmaer:

  • Kultur skal betales af brugerne vs. kultur er dannelse, arvesølv, uddannelse
  • Kunst og kultur skal gives chancer vs. kunst og kultur er almen dannelse
  • Kunst i det offentlige rum ændrer vores tanker
  • De unge hører masser af radio, men ikke de etablerede stationer; de finder andre (digitale) kanaler
  • Børn skal lære etik, det kan forældre ikke finde ud af, det må være public service
  • Flow-radio (lytte her og nu) vs. podcast (fordybelse når jeg har tid og lyst)
  • Public service skal lære to-vejs kommunikation
  • Teatret og anden kunst kan ubevidst finde fællesnævnere i vort liv
  • Lad børnene komme ind i musikkens verden tidligt
  • Der burde være flere piger/kvinder der dyrker/nyder musik, fordi halvdelen af verden er kvinder

Mogens Lykketoft og skuespilchef Morten Kirkskov understregede, at det er vigtigt at tonen er vigtig i debatten.
Bertel Haarder sagde at kulturhistorien er uden ende i dette land, og det skal der gøres noget ved! Og Danmarkskanon er også værdipolitik. Vi vil have mere kultur ud af de nuværende penge, men organisere os bedre

Læs mere:

https://www.facebook.com/rosengadelive

https://www.facebook.com/rosengadelive/photos?ref=page_internal

https://www.folkemoedet.dk/Sider/default.aspx

Bag Rosengade Kunst & Live står bl.a.: Dansk Artist Forbund, Dansk Musiker Forbund, Dansk Live, Koda, Danske Populær Autorer, Musikforlæggerne, Dansk Kunstnerråd, Dansk Kapelmesterforening, Dansk Skuespiller Forbund, Dansk Kor Forbund, Billedkunstnernes Forbund, Organisationen Danske Museer, Jazzdanmark, ROSA – Dansk Rock Samråd, Foreningen af Kunsthaller i Danmark, IFPI, DJ Fotograferne, Landsdelsorkesterforeningen, Teatrenes Interesse Organisation, Dansk Solist Forbund, Danske Bladtegnere, Gramex, ORA, AKKS Amatørernes Kunst og Kultur Samråd og Roskilde Festival.

Tekst: Steen Finsen

Tags:

Comments are closed

%d